31.5. Ajoimme Zhuzhousta Milouhun (Hunan) katsomaan Dragon Boat festivaalia. Sitä vietetään maankuulun kiinalaisen runoilijan Qu Yuanin muistoksi, joka hukuttautui 277 eKr siitä tuskasta, ettei hänen viisaita neuvojaan kuunneltu. Tarinan mukaan kyläläiset yrittivät pelastaa hänet heittämällä veteen maissin lehtiin käärittyjä ruokanyyttejä, että kalat söisivät niitä runoilijan sijaan. Nykyään kalanruuaksi solmitut riisinyytit ovat juhlapäivän tärkeintä ruokaa.

Festivaali oli kiinalaisittain suuri ja kansallinen televisio lähetti avajaiset suorana koko maahan. Olimme lukeneet nollat hiukan väärin ja ostaneet suomalaisittainkin kalliit VIP-liput parhaaseen katsomoon, joten näimme suurten tanssiesitysten kuviot erinomaisesti heti maan silmäätekevien seläntakaa. Päivän ohjelmaan kuului lohikäärmetansseja, lasten voimistelunumeroita, rumpumusiikkia, koristeellisten jokilaivojen ihailua ja soutukilpailu, johon oli tänä vuonna kelpuutettu ensimmäistä kertaa myös ulkomaisia osallistujia. Ainakin Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka, Usa ja Etelä-Korea olivat lähettäneet kisaan omat joukkueensa.

99611.jpg

Kuvassa runoilijan elämään liittyneet historialliset henkilöt kävelevät naamiaisasuisina lavan reunaa ainakin 3m korkeilla puujaloilla. Seuraavassa numerossa kannettiin lavoja ja kukkalaitteita, joihin oli sidottu erittäin pieniä lapsia kovetettujen vaatteiden varaan niin, että he näyttivät esimerkiksi roikkuvan koko tanssin ajan yhdestä kädestä ilmassa tai seisovan varpaillaan bambutikun päällä kuin trapetsitaiteilijat.

99612.jpg

Riisinyyttejä kantavat neidot rientävät kohti aaltoilevaa vettä, joka muodostui vaaleansinisiin asuihin pukeutuneista tanssijoista. Totesimme varsin pian, että jopa nuorempien koululaisten esitykset olivat mielenkiintoisempia ja paremmin toteutettuja kuin Helsingin MM-kisojen avajaiset. :-) Ja sadetta siitä on kyllä turha syyttää.