Vaikka vaaleista kirjoittaminen on joidenkin mielestä propagandaa kerron silti, mitä ajattelin tänään. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Sauli Niinistön haastattelu sunnuntain Hesarissa ei antanut pienintäkään toivonpilkahdusta paremmasta huomisesta. Niinistö väittää olevansa työväen presidentti. Suomessa asuu kuitenkin tuhansia vaikeavammaisia, kehitysvammaisia, mielenterveysongelmaisia ja päihderiippuvaisia, joista ei koskaan tule työväkeä. Jotka eivät ikinä pysty tekemään päivääkään työtä ansaitakseen leipänsä. Silti heistä on huolehdittava. Yhteiskunnan sivistystaso kun näkyy siinä, miten se huolehtii heikoimmistaan.

 

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Työssäkäyvät pärjäävät, pätkätyöläisetkin kiikun kaakun. Koko ikänsä minimieläkkeillä kitkuttavat eivät pysty ruuan lisäksi maksamaan edes hammashoidon omavastuuta, pyykinpesukoneen tai tietokoneen ostosta puhumattakaan. Hoivapalvelut taas ovat säästöjen ja ostopalveluiden seurauksena epäinhimillisen huonossa jamassa. Esim. se, että vammaisten nuorten aikuisten koti- ja kuljetuspalvelut toteutetaan osana vanhuspalveluja ei ole elämänkaarimallin mukaan inhimillisesti kohtuullista.

 

Kysymykseen hyvinvointiyhteiskunnan uudistamisesta Niinistö vastasi: "Varmistamalla sen, että ajattelu, että hyvinvointihan tulee kassasta, ei valtaisi enempää alaa, koska ensin täytyy saada kassaan jotain. Tämän perusajattelun haluan ikään kuin saattaa terveelle, lautamiesjärkiselle suomalaiselle pohjalle. Pitää ensin olla ja pitää kerätä, jos jaetaan."

 

Kun suuryritykset lähtevät paremman tuloksen perässä ulkomaille, työttömyys kasvaa. Ottajia tulee lisää ja verotettava työväki vähenee. Keneltä sitten kerätään, minä vaan kysyn? Piileekö konnankoukku viimeisessä alistuskonjunktiossa "jos" (jaetaan). Voiko sivistynyt yhteiskunta päättää jättää heitteille kaikki ne, jotka eivät pysty elättämään itse itseään? Haluaako Niinistö palauttaa valtaan kivikautisen ajattelun, että on ikään kuin luonnonlaki, että sairaat, vanhat, vammaiset ja hullut ovat yhteiskunnassa huonommassa asemassa kuin muut? 

En myöskään ymmärtänyt Niinistön vertausta talonsa ryyppäävistä kunnista, jotka paikkaavat alijäämää myymällä omaisuutta. Joskus on valitettavasti myytävä talokin, että vanhukset ja vammaiset saadaan edes jotenkuten hoidettua. Terveydenhoidon, kotipalvelun, laitospaikkojen ja päivähoidon kurkkuun valuvan rahan vertaaminen ryyppäämiseen on loukkaavaa kun kyse on perustarpeista huolehtimisesta. Omaisuuden myyminen kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi osoittaa välittämistä, jota Niinistö itse painotti haastattelunsa alussa. Sen vastakohta on avuntarvitsijoiden heitteillejättö.