Plastiikkakirurgian professori ja entinen kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara kutsui Euroviisut voittanutta Conchita Wurstia puistattavaksi ilmestykseksi. "Drag-show on ok, mutta pitääkö pelleillä näin pitkälle? Kohta esitetään kehitysvammaisia tai synnynnäisiä epämuodostumia viihdeohjelmassa", hän kirjoitti Facebookissa.

Vasemmistonaiset reagoivat nopeasti ja lupasivat Asko-Seljavaaralle lipun Pertti Kurikan nimipäivien seuraavalle keikalle. Punk-bändin jäsenet ovat kehitysvammaisia. "En keksi muuta keinoa kuin siedätyshoidon, jotta Asko-Seljavaara oppisi kestämään sitä, että myös kehitysvammaiset ja muut hänen listaamat ”epänormaalit” ovat ihmisiä samoilla oikeuksilla kuin Asko-Seljavaara", Vasemmistonaisten puhenainen Saila Ruuth ilmaisi Kansan Uutisten haastattelussa.

Iloisia uutisia Vasemmistonaisille ja Asko-Seljavaaralle. Pertti Kurikan nimipäivät konsertoi ILMAISEKSI pe 6.6. klo 20:30 alkaen Kaapelitehtaan Pannuhallissa kahdeksatta kertaa järjestettävillä Cross Over -festivaaleilla, joiden teemana on "RIKO ASENTEESI!" Paikalle kannattaa tulla ajoissa. Iki-ihana Kari Peitsamo lämmittelee Pertti Kurikan nimipäiviä akustisesti klo 19:30 alkaen. Festivaali on poikkitaiteellinen ilotulitus, jossa vammaiset ja vammattomat taiteilijat tekevät yhdessä kantaaottavaa vammaispoliittista taidetta.

Asko-Seljavaaran mainitsemat viihteelliset Freak Showt olivat Yhdysvalloissa suosittuja aina 1850-luvulta 1970-luvulle saakka ja samoissa esityksissä nähtiin vammaisia ihmisiä ja kaksipäisiä vasikoita. Vasta kun pelottavina pidettyjen friikkien syntymiseen alkoi löytyä syitä kuten sairaudet ja geenivirheet, fyysisestä normista poikkeavista luonnonoikuista alkoi tulla sympatian ja myötätunnon kohteita.

Ollaan tultu tilanteeseen, jossa vammaiset ihmiset saavat näkyä vain kun heillä on jokin erityiskyky. Erityiskyvyksi viihteeseen kelpaa jo se, että vammainen menee naimisiin. Mehän teemme kaiken vammastamme huolimatta emmekä esimerkiksi tarpeestamme elää perhe-elämää. Olemme edelleen viihdyttäviä friikkejä, mutta kauhistelun sijaan on poliittisesti korrektimpaa liikuttua ja huokailla, miten vammainenkin osallistui pihatalkoisiin.

Lähes kokonaan näkymättömiin on jätetty kasvoiltaan epämuodostuneet ja vaikeimmin vammaiset ihmiset. Luin ilokseni juuri erästä kritiikkiä, jonka mukaan nykytaiteessa on menossa kauniiden mutanttien kausi. Scifiä, vammaisuutta ja epämuodostumia yhdisteleviä hahmoja nähdään nyt paljon. Mielenkiinnolla odotan, vaikuttavatko ne vammaiskäsityksiin ja miten.

Sirpa Asko-Seljavaaran lausunnon tekee häpeälliseksi se, että minäkuvamme on eräänlainen reaktio siihen, miten muut ihmiset näkevät meidät. Kun kehitysvammaisia ja epämuodostumia kantavia käytetään esimerkkeinä inhottavista ja vastenmielisistä ihmisistä, he aistivat sen kyllä mediasta ja päivittäisissä kohtaamisissaan. Jopa lääkärin vastaanotolla. Luin hiljan erään vammaisen toimittajaopiskelijatytön tekstiä, jossa hän pohti sitä, kumpi on lopun kaiken vaikuttanut häneen enemmän, se että hän nyt vain sattuu olemaan vammainen. Vai se, miten muut ihmiset näkevät hänet ja suhtautuvat häneen? Tutkija Jenny Morrisin mukaan pahimmillaan vammattomien halventavat viestit vaikuttavat myös vammaisten ihmisten käsityksiin itsestään ja muista vammaisista ihmisistä.

o-MILES-AMBRIDGE-facebook-normal.jpg
class2-normal.jpg
Anne Belanger on äiti, joka taisteli koulukuvien asenteita vastaan: “Se, miten lapsia kohdellaan koulussa heijastelee sitä, miten heitä kohdellaan myöhemmin elämässään... / Yhteiskunta, joka erottelee lapsia jo kouluvuosina ylläpitää todennäköisesti erottelua myöhemminkin ja harjoittaa ihmisten luokittelua muillakin elämänalueilla.”

Lisäys 14.5. Kylläpä yllätyin kun kuulin, miten juuri tätä postausta laatiessani Kestilässä oli syntynyt klassinen Freak Show tähti eli kaksipäinen vasikka. Valitettavasti kuolleena.