Suomesta löytyy muutamia esteettömiä esimerkkikoteja, joissa voi tutustua tukikahvoihin, hälytysjärjestelmiin, laitoskalusteisiin ja liikkuviin kaappeihin.

Tulipa tässä mieleen, että olisi kiva tehdä johonkin köyhyys tai ihmisoikeusseminaariin esimerkkiasunto siitä, millainen on mahdollisimman kitsaassa kunnassa asuvan vammaisen koti.

Kaikki esiteltävät esteellisyydet ja korjaamatta jääneet epäkohdat poimittaisiin todellisesta elämästä, dokumentoitujen kielteisten päätösten kera. Kyse on tietenkin provokaatiosta, koska eiväthän kaikki hankaluudet osu aina samalle ihmiselle. Mutta video tai vaikka vain pienoismalli selityksineen ja huutomerkkeineen voisi olla aika tehokas keskustelunavaaja.

Esimerkki asunnosta ei pääsisi ulos ilman porraskiipijää, joka pitää tilata vuorokausia ennen liikkeellelähtöä. Vessassa olisi oven sijaan vain kunnan puusepän pyörätuolia varten puhkaisema aukko ja sisustuksessa näkyisivät asukkaan omatekoiset apuvälineet, joilla hän on yrittänyt korvata kahvoja ja pihtejä, joita ei koskaan myönnetty.

Vaatekaapin pohjalta löytyisi kenkien sijaan pannumyssyjä, ikkunan takaa näkyisi vuosia käyttämättömänä ollut likainen parveke, (johon asukas ei pääse ja jota kotipalvelu ei siivoa) ja tiskipöytä pursuaisi astioita ja ryynejä, koska yläkaapit killuisivat tavoittamattomissa. Hätätilanteita varten patterin päällä voisi olla vielä pieni vasara, naapureiden morsettamiseksi apuun.