Älkää peljätkö! - vammaispoliittinen jouluseimi

Klaukkalan K-Citymarketin tuulikaapissa
29.11.-31.12.2010
Viirintie 9, 01800 Klaukkala
Avoinna ma-pe 9-21, la 8-18, su 12-21
Teoksen yhteydessä on kuvaus työstä pistekirjoituksella

 

Joosef ja Maria olivat tavallisia köyhiä ihmisiä. Maria ei oletettavasti osannut edes lukea. Jumala valitsi Jeesuksen tulevaksi äidiksi noin 14-vuotiaan kouluttamattoman, tuntemattoman, nöyrän ja uskollisen neitsyen. Teoriassa Joosef ja Maria olisivat voineet olla myös vammaisia ilman, että sillä olisi ollut vaikutusta historian kulkuun.

Tämän seimen keskeisillä hahmoilla on erilaisia toimintarajoitteita. Joosef ei pysty juoksemaan eikä pyörätuolissa istuva Maria näkemään lastaan, mutta onko sillä merkitystä sanoman kannalta? Vammaisuutta ei tarvitse aina ajatella tragediana. Ajan kanssa sen voi kokea elämässään myös pikanttina lisänä. Täydellisyys ei ole mielenkiintoista. Säröjen kautta valo pääsee sisälle.

Vammaisten ihmisoikeudet eivät parane säälillä, sympatialla, hyväntekeväisyydellä, holhoamisella tai kiltteysrasismilla.

Meidän historiamme muuttamiseen tarvitaan tahtoa, tekoja, luovuutta, rahaa, hyviä lakeja, oikeuksiamme valvovia viranomaisia, esteettömyyttä, työpaikkoja, huippumuotoilua ja arvostuksen osoittamista. Kokonaiseksi ihmiseksi tunnustamista.

Kiitos pastori Markku Tapiolle ja K-Citymarketille, että sain tehdä tämän seimen.