Apuvälineitä pidetään välttämättömänä pahana. Keppi on otettava hautajaisiin, vaikka se olisi vaaleanpunainen, tukiliivi (muka) piilottava vaatteiden alle kesäkuumalla, kuulolaite ripustettava päähän vaikka se pilaisi kampauksen ja sähköpyörätuoliin istuttava, vaikka uuden lempivaatteen hauskuudet jäisivät sen varjoon.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Apuvälineiden käytettävyys saattaa olla kunnossa, mutta silti ne jäävät varsinkin vanhuksilla kaappehin lojumaan, koska ne pilaavat pukeutumiskuvan tai kertovat käyttäjän mielestä ympäristölle jotain liian henkilökohtaista vammasta tai toimintakyvystä.

 

Tietotekniikkaan liittyvissä tutkimuksissa on alettu kiinnittää huomiota koneiden ja ohjelmien hauskuuteen, aistillisuuteen ja käyttöön sitouttamiseen. Esimerkiksi Hofmeesterin et al. tutkimuksessa 1996 arvioidaan kaukohakulaitteen aistillisuutta, koska sitä kannetaan lähellä vartaloa ja käytetään henkilökohtaiseen viestintään. Olen jo pidempään kaivannut samantyyppistä tutkimusta ja tuotekehitysprojektia apuvälinesuunnitteluun. Miksei apuvälineistä voisi tulla meille yhtä rakkaita kuin vaaleanpunaisesta sukasta Mooch-kissalle Patric McDonnellin sarjakuvassa Kamut?

 

42610.jpg

 

Millainen olisi tunneperäisesti miellyttävä apuväline? Nyt rakastuneena ajattelen, että parhaimmassa tapauksessa sellainen, johon syntyy samanlainen puoleensavetävä ja luottamuksellinen suhde kuin prinssiin J, puolisoon tai muuhun tärkeään ihmiseen. Henkilökohtainen vuorovaikutteinen tunneside.

 

Toivon, että tulevaisuuden apuvälinesuunnittelussa mitattaisiin tuotteiden hienostuneisuutta, haluttavuutta ja eleganssia, sekä niiden tuomaa sosiaalista-, psyykkistä-, ja ideologista mielihyvää. Esimerkiksi ekologisuuteen, tuotteen käytön herättämään ylpeyteen ja suorituskykyyn voitaisiin löytää tuoreita ja raikkaita ideoita kutsumalla työryhmiin mukaan apuvälineiden käyttäjien lisäksi kognitiivisen psykologian asiantuntijoita. Näin voitaisiin kuin vahingossa keksiä tuotteita, joita kaikki ihmiset haluavat helpottamaan elämäänsä toimintakyvystä riippumatta. Apuvälineitä, joista tietää heti kokeiltuaan, että "me kuulumme yhteen".

 

Lähde: Hofmeester, G. H.; Kemp J. A. M. and Blankendaal, A. C. M. (1996). Sensuality in product design: a structured approach. CHI´96 Conference Proceedings, s. 428-435.