19792.jpg
Lisää kuvia sirkuksiin päätyneistä vammaisista.

Historia tuntee menestyneitä vammaisia hovinarreja ja sirkusesiintyjiä. Kyseessä on ollut luova hengissäsäilymisstrategia aikana, jolloin sosiaaliturvaa ei vielä ollut. Tällainen ammatti, silloin kun se on ollut yksilön vapaa valinta, on rikkonut normeja siitä, miten vammaisuuteen on yhteisössä opittu suhtautumaan. Vammalle nauraminen kun on useimmissa kulttuureissa aina ollut rumaa, tavatonta ja epäkohteliasta. Toisaalta on väitetty, ettei ihmisiä naurata niinkään vammaisuus, vaan siihen liittyvät asenteet ja hämääntyminen oman vajavaisuuden näkemisestä. 

Rujoudella viihdyttäminen edellyttää persoonallisuustyyppiä, joka kestää naurunalaiseksi joutumisen. Omalla vammalla pelleily silloin, kun vartalo on kaukana Apollon ja Afroditen muodoista, on osoitus rautaisesta itsetunnosta tai täydellisestä ruumiin ja pään eriyttämisestä. Harvinaisia taitoja molemmat.

19790.jpg
Edesmennyt, maailman pienin suomenkielinen stand-up koomikko, Lauri Hyde Hyytiäinen, kutsui itseään vertikaalisesti haasteelliseksi sokkorampakääpiöksi.