Sain seuraavan Helsingin matkapalvelukeskuksen asiakaspaneelin kokouskutsun liitteineen. Ensi viikolla esitetään, että vammainen ei voi enää jatkossa toimia toisen vammaisen saattajana. Muutosta perustellaan sillä, että osa saattajista on ollut niin huonokuntoisia, että heidän avustamiseensa on mennyt kaksin verroin aikaa ja koko matka on siksi myöhästynyt.

On tietysti valitettavaa, että osa ihmisistä ei selvästikään ole ymmärtänyt saattaja sanan merkitystä. Hyvin raihnaisten ja paljon apua vaativien saattajien käyttöön pitää tietysti puuttua, mutta tapauskohtaisesti. HMPK:n asiakkuus EI kuitenkaan VOI mielestäni AUTOMAATTISESTI evätä ihmiseltä oikeutta toimia toisen ihmisen saattajana.

Otan esimerkin. Kun sokeat ystäväni tarvitsevat kauppa-apua, niin minä voin kyynersauvoineni lähteä kaveriksi. Valitsen tavarat ja maksan, sokot kantavat itse ostoksensa. En kuitenkaan voi jatkossa lähteä mukaan, mikäli se tarkoittaa, että minulta viedään siitä hyvästä puolikas matkaoikeus, mitä nyt esitetään. Ajatelkaa muuten, miten epäreilua niille, joiden seurustelukumppani on myös vammainen verrattuna vammainen-vammaton pareihin.  

Kysynkin lakia paremmin tuntevilta, että eikö ole perustuslain (tai jonkun muun) vastaista evätä vammaiselta oikeus toimia toisen vammaisen saattajana? Minusta tässä on kyse vähintäänkin syrjinnästä vamman perusteella. Minä en esimerkiksi saa jatkossa toimia erittäin huononäköisen mummoni saattajana. Vain siksi, että olen syntynyt vammaiseksi! Ja vammattomat lapsenlapset saavat!

Uusi säädös aiheuttaa suuria ongelmia myös niissä kahden vammaisen perheissä, joissa ihmisillä on erilaiset vammat. Tai erilainen toimintakyky. Kuten joskus aiemmin bloggasin, niin tiedän pyörätuoleilla liikkuvan pariskunnan, joka selviytyy kauppareissuista yhdessä, muttei kumpikaan yksin. Kun toisen vammaisen saattaminen oli aikaisemmin kiellettyä, niin kaupunki joutui maksamaan heille ulkopuolisen avustajan mukaan kauppaan, koska muuten yhteen reissuun olisi mennyt liikaa matkaoikeuksia. Vaikka olisi tullut paljon halvemmaksi, että taksikuski pakkaa molemmat autoon ja vie yhdellä matkaoikeudella samaan paikkaan ja toisella pois ilman ylimääräistä palkattua käsiparia. Puhumattakaan inhimillisestä puolesta eli mahdollisuudesta tehdä vaikkapa jouluostoksia rauhassa perheenä, toiveista ja tarjolla olevista vaihtoehdoista keskustellen.

Kun lupaukset saada lisää henkilökohtaisia avustajia kaatuivat tänä syksynä, niin tämä uusi kuljetuspalvelusääntö tekee lukemattomista ihmisistä entistäkin avuttomampia. En voi käsittää, kuinka taaskaan ei ajatella, mitä tulee maksamaan vammaisten keskinäisen avun kieltäminen. Lisää kotipalvelua, kauppapalvelua ja avustajatunteja tarvitaan aivan varmasti!

Kertokaapa kommentteja. Esitän ensi viikolla tiukan vastalauseen tällaiselle syrjinnälle ja mitä enemmän ehditte peesata, niin sitä parempi.