1451026.jpg

Tästä antimainoksesta tuli taas kerran mieleen, että on se vaan kummallista, millainen vimma, koneisto ja resurssikeskustelu sikiöseulontojen ympärillä pyörii. Seulonnoilla kun ei meikäläisistä mitenkään pääse kokonaan eroon, vaikka jokaikinen äiti saataisiin nakitettua testeihin. Ihan vaan muistinvirkistykseksi kolme paaaaljon seulontoja tehokkaampaa tapaa päästä rämpylöistä eroon:

1. Kielletään kotona asuminen.
Kodeissa kun vammautuu vuosittain lähes 230 000 henkilöä.

2. Kielletään autolla ajaminen.
Vuonna 2002 poliisin tietoon tuli 6 196 henkilövahinkoon johtanutta liikenneonnettomuutta. Niissä kuoli 415 ihmistä. Loukkaantuneiden määrä on lähes 20-kertainen kuolleiden määrään verrattuna eli 8 156 ihmistä. Pysyvästi vammautuneita on noin kolme kertaa niin paljon kuin kuolleita. Vuonna 2002 vakuutusyhtiöt korvasivat yli 88000 liikennevahinkoa ja maksoivat näistä korvauksia liikennevakuutuksen perusteella 168 miljoonaa euroa. (Terveysportti)

3. Kielletään tupakointi ja viinanjuonti.
Suomessa kuolee vuosittain noin 5 000 henkilöä tupakoinnin seurauksena sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään sekä keuhkosairauksiin. Koko maailmassa ennenaikaisten tupakkakuolemien määrä on vuosittain lähes neljä miljoonaa. Tupakoinnin vuoksi amputoitujen määrästä en löytänyt näin nopeasti tilastoa.

Alkoholiin kuolee Suomessa vuosittain kaikkiaan noin kolme tuhatta henkilöä. Vuosittain noin 800 ihmistä loukkaantuu rattijuopumuksen vuoksi, heistä noin 10 % vammautuu pysyvästi ja toinen 10 % kuolee. Tähän kun lisätään väkivaltatilanteissa vammautuneet, luku kasvaa entisestään.

Mutta on se vaan kummasti kiinnostavampaa jahdata verikokein ja ultraäänin muutamaa geenivirhettä ja napsia pois kaikki vieras ja pelottava, kuin joutua miettimään vaikkapa sitä, millä todennäköisyydellä siitä 10-pisteen vauvasta tuleekin isona narkkari, alkoholisti tai sattumien kautta ihan oikeasti vammainen. Paljon jatkuvaa työtä, vaivaa, huolta ja murhetta ympärilleen kylvävä tapaus. Vertailun vuoksi täytyy hämmentää pakkaa toteamalla, etten ole muuten ikinä kuullut ainoastakaan esim. Downin syndroomaa sairastavasta narkkarista.