Eufemia esitti eilisen postauksen kommenteissa kysymyksen: "Minua aina välillä mietityttää keskustelu esteettömyydestä. Könkkölä nimittää esimerkiksi sitä ihmisoikeusloukkaukseksi, ettei Käpylän Käärmetaloon saisi rakentaa hissejä. Ymmärtäisin jos kyseessä olisi a) uusi, vasta suunnitteilla oleva rakennus tai b) arkkitehtonisesti vähemmän tärkeä rakennus tai c) rakennus, jossa on julkisia tiloja. Nyt en aivan ymmärrä.

Missä sinun mielestäsi kulkee raja, jonka jälkeen menneisyydessä tehtyjä esteellisiä ratkaisuja ei pidä enää mennä muuttamaan? Ei missään? Pitäisikö Gaudin suunnittelemista asuintaloista tehdä esteettömiä ja Notre Damen tornien ulkoseinään lisätä hissi? Kärjistän ihan tahallani."


Jatkokommentissa annoit Eufemia oikeastaan itse vastauksen kirjoittaessasi, että: "joissain tilanteissa esteettisyys ja esteettömyys ovat ristiriidassa keskenään." Minusta tuossa kuvitellussa ristiriidassa on koko asian ydin. Jukka ei varmaankaan hermostu vaikka sanon ääneen, että esteettömyyden nimissä on viimeisen 20 vuoden aikana tehty siellä sun täällä aivan kammottavia ratkaisuita, joilla on aiheutettu ihmisille mielikuva, että esteettömyys = rumaa ympäristön pilaamista. Vammaiset ihmiset on leimattu esteettömyysterroristeiksi kun joku arkkitehti on mennyt tilaamaan lähimmältä apuvälinevalmistajalta (joka ei ole koskaan konsultoinut vammaisia saati ammattilaisia estetiikan osalta) trukkilavanostimen museokohteeseen.

Jos jugend-portaikkoon tehdään 2000-luvulla rosteriovinen tavarahissi, niin onhan se pyhäinhäväistys. Minustakin. Nimenomaan siksi, että kyseessä on tahallinen ympäristön pilaaminen. Nykyään osattaisiin jo tehdä samaan paikkaan täysin ympäristöönsä naamioituva esteetön jugend-hissi kaikilla herkuilla helpottamaan kaikkien ihmisten liikkumista. Työhön tarvittaisiin metallimiehiä, peltiseppiä, insinöörejä ja taidekäsityöläisiä. Uniikki paikalleen räätälöity ratkaisu. Ja se maksaa. Hunajaa.

Mistä pääsemme ihmisoikeuksiin ja ihmisarvoon. Positiivinen erityiskohtelu, sen paremmin kuin mikään ikääntymiseen, toimintarajoitteisuuteen tai vammaisuuteen liittyvä ei ole koskaan saanut, eikä saa edelleenkään maksaa mitään. Miten se nyt taas menikään, että raha on ihmisarvon mitta...

Kun me sitten barrikaadeilla vaadimme oikeuttamme päästä joka paikkaan ja painostus joskus onnistuu, niin kohteeseen tehdään kuin kostoksi mahdollisimman halpa nostimenrotjake, jotta suuri yleisökin pääsee haukkumaan ja puhisemaan, miten vammaiset taas pilasivat tämänkin hienon miljöön. Ja kierre on valmis.

Kun ajattelen taloudellisesti hyväosaisia vammaisia tuttavia, jotka ovat rakennuttaneet perheilleen täysin esteettömiä luksustaloja (joita ei muuten koskaan esitellä naistenlehdissä), niin en ole ikinä huomannut asunnoissa rumia laitosmaisia sairaalaratkaisuita. En ainoatakaan ikävännäköistä ovenavauspainiketta tai silmiinpistävää tukikaidetta. Mutta julkisissa tiloissa kynnyskiiloiksi ostetaan halvimmat metalliluiskat vaikka lattiassa olisi 100-vuotias tammiparketti. Ja invavessan seinät ovat valkoista 15x15 kaakelia, vaikka viereiset WC-tilat olisi suunnitellut maailman kuuluisin kylpyhuone-expertti.

Jos sitten ajatellaan Notre Damen torneja, niin vaikka Jukka halusikin kiivetä huipulle, minä olisin kyllä valmis tyytymään siihen, että minut viedään hissin sijaan helikopterilla (ilmaiseksi tietenkin - positiivista erityiskohtelua sen olla pitää) kierrokselle ylös katsomaan torneja ja maisemia mahdollisimman autenttisesti. Postikortti ja pahoittelut siitä, ettei ylös asti ole hissiä ei ole vastaava elämys ja elämyksestähän torneissa on kyse. Jonkinlainen yhden köyden varassa killuva tuolihissikin voisi olla metka... :-)

Voisin jatkaa tästä ikuisuuksiin, mutta heitän perinnerakentajana vastakysymykseksi, että kun vanhoihin  kohteisiin ei hyväksytä edes käsityönä tehtyjä kauniita esteettömyyttä parantavia ratkaisuita, niin miksi suurin osa ihmisistä näyttää hyväksyvän kaikista muista syistä tehtävän vanhan pilaamisen? Tällähekellä taas vaihteeksi energiansäästön nimissä. Kauniiden vanhojen ikkunoiden vaihtamisen alumiinihirvityksiin, ulkoverhouksen paisuttamisen muodottomaksi lisäeristämisellä, muovilla ja vuorivillalla korjaamisen tai pinkopahvien vaihtamisen gyprociin? Ihan vain muutamia mainitakseni.