Ruotsissa perustettiin 2009 vammaisia välittävä mallivirasto Funkisbyrån, jotta keskustelu median välittämästä ihmiskuvasta ei jäisi vain XL- ja tavismalleihin. Funkisbyrå haluaa vammaisten näkyvän enemmän erityisesti mainonnassa ja kaupallisissa yhteyksissä. Virastosta tiedotetaan, että tutkimuksen (ei lähteitä) mukaan 65% Ruotsin väestöstä pitää sympaattisina yrityksiä, joiden viestinnässä näkyy myös vammaisia ihmisiä. Toivottavasti ei kuitenkaan vain söpöjä symppisvammaisia.

Funkisbyrå on tehnyt yhteistyötä Ecce Homo, katso ihmistä -näyttelystään tunnetun taiteilija Elisabeth Ohlson Wallinin kanssa. Yksi kiinnostavimmista kuvista on Stefan Nilssonin ja Frida Gustavssonin tähdittämä “… people come in all sizes and shapes”.

Art-picture-normal.jpg

Suomessa Riitta Skytt on vetänyt Cross Over -festareilla vammaisen elävän mallin piirustusta. Työpajoissa on ollut mahdollista katsoa rauhassa kroppaa, jota ei muuten kenties kehtaisi tuijottaa. Oppimisprosessin kannalta suosittelen vammaisen vartalon piirtämistä kaikille taideopiskelijoille. Maneerit ja opit mittasuhteista joutavat romukoppaan ja on pakko keskittyä siihen, mitä ihan oikeasti näkee.

Tampereen taideopiskelijoille hatunnosto elävän mallin työpajasta keskellä rautatieasemaa. Ehkä vammaista malliakin päästään vielä joskus piirtämään julkiselle paikalle.