Olemme siivonneet lähes koko päivän makuuhuoneen kaappeja. Työhuoneelle kertyi kaikenlaista inspiroivaa materiaalia. Vanhoja lehtileikkeitä, rikkinäisiä leluja, nappeja, työkaluja ja paperitavaraa.

Sälää lajitellessani mietin tulevaa "liikenneonnettomuusteosta" (työnimi). Ehkä siksi oli kiehtovaa löytää Gustav Germanin vanha Tallinnan matkaopas vuodelta 1978. Erityisesti "Uutta Tallinnaa" käsittelevässä osassa oli sympaattisia kuvia itäautoista. Ajoin 1990-luvulla vuosia Jugoslavialaisella Zastavalla, kahdellakin. Ne olivat oikein näppäriä pelejä.

Yritin muistella, miltä näyttivät talot ja parkkipaikat esimerkiksi Pohjois-Haagassa 1970-luvun lopulla, jolloin juna-aseman ympäristö täyttyi kerrostaloista. Automerkkien kirjo ainakin oli laaja; Lada 1200, Volkswagen Polo, Datsun 100A, Saab 96, Volvo Amazon, Toyota Corolla. Kiitos Juhalle, että muistan.

tallin2v.jpg

tallin3bv.jpg

talin4.jpg


Mainonnan vähäisyys matkaoppaan kuvissa palautti mieleen muiston kouluvuosilta. Opettaja kysyi, että jos meidät pudotettaisiin helikopterista tuntemattomaan maahan, niin mistä tietäisimme, olemmeko länsimaassa vai sosialistisessa maassa. Vain Yoe osasi vastata: "Länsimaassa kaupoilla olisi nimet kuten Valintatalo, mutta sosialistisessa maassa lukisi vain kauppa nro 235". Joku vastauksessa oli niin kiehtovaa, että se on pysynyt päässä 30 vuotta.