Netistä löytyy Arno Forsiuksen kiehtovankammottava juttu epämuodostumien historiasta ennen vuotta 1850. Rämpylä-sanaston semantiikasta kiinnostuneena hätkähdytti kuulla, että teratologia (joka käännetään sivistyneesti nykyään epämuodostumaopiksi) tulee kreikan kielen hirviötä tarkoittavasta sanasta "teras". HUS:n hirviöopin asiantuntijaorganisaatio (teratologinen tietopalvelu) tuskin kuitenkaan ilahtuu Transformerseja, Frankensteinia tai Loch Nessiä koskevista kysymyksistä.

Artikkelissa vilisee mielikuvituksellisia oletuksia vammaisena syntymisen syistä. Vaikka tunteiden, ajatusten ja näköaistimusten vaikutukset sikiön kehitykseen on helppo ohittaa uskomuksina, jouduin toteamaan, etteivät legendat hiiren tai kirsikan muotoisista syntymämerkeistä juurikaan eroa esim. edesmenneen isomummoni maailmankuvasta vielä 1980-luvulla. Hänestä joka asialle oli (tai sopi keksiä) loogiselta kuulostava syy-seuraussuhde. Esim. punainen tukkani johtuu - yllätys yllätys - tukistamisesta. Ai miksikö? Siksi että juuret ovat tulleet näkyviin. :-)

Forsiuksen löytämien uskomusten mukaan: Jos lapsella ei ollut suuta, talon emäntä kuolisi, jos lapsen ylähuuli peittäisi alahuulen, kansat riemuitsisivat, ja jos lapsella ei olisi oikeaa kättä, maanjäristys ravistelisi maata... uskottiin, että epämuodostuneet lapset voivat olla paholaisen tai noitien siittämiä... ja jos äiti näki teurastajan halkaisevan kirveellä sian pään, tuli lapselle huulihalkio...

Ja mikä vinkeintä: Myös isän mielikuvat siittämisen aikana saattoivat aiheuttaa epämuodostumia... Muistakaapa miehet tämä. Ei siis sovi fiilistellä XFFF-kupeilla ettei tule kyttyräisiä ipanoita!!!

Sokerina pohjalla: Ranskalainen Nicolas de Malebranche (1638-1715) kuvasi tapauksen, jossa eräs rikollisen teloittamista teilipyörässä seurannut nainen synnytti vammaisen lapsen. Tällä lapsella oli murtumat juuri niissä raajojen luissa, jotka rikolliselta oli katkaistu. Ernest Martin päätteli myöhemmin vuonna 1880, että murtumat johtuivat kohdun supistuksista, koska lapsella oli luita heikentävä, osteogenesis imperfecta -niminen sairaus.