Tassu kirjoitti viime viikolla siitä, miten lääkärin mielestä vammainen voi hyvin käyttää sukkia sandaaleissa, koska "eihän sillä niin väliä ole kun sinä kuitenkin olet sairas".

Minun silmiini taas pisti budjettikeskusteluun liittyvä ohjelmanpätkä omaishoitajista. Siinä vaikeavammaiselta pyörätuolissa istuvalta tytöltä riisuttiin kipsikenkää. Ja vielä halvinta mahdollista, sellaista kärjestä avointa nyöreillä varustettua nahkasuojusta.

Tytöllä ei selvästikään ollut murtumaa tai muuta akuuttia kipsikenkää edellyttävää vaivaa. Jalka oli vain tavallista paksumpi ja epämuodostunut. Sellainen jalka, joka ehdottomasti tarvitsisi yksilöllisesti valmistetun kengän.

Jäin miettimään, että olikohan kyse jostain poikkeuksesta vai onko taas kyse kunnan säästölinjasta. Onko niin, että jos ihminen ei kävele, hänelle ei tarvitse teettää kenkiä? Vaikka asiallinen pukeutuminen nyt vaan edellyttää meidän yhteiskunnassamme kenkien käyttöä. Ajatellaanko tosiaan, että tuolilla liikkuva vammainen voi tunkea muhkuraisen koipensa talvipakkasilla vaikka pannumyssyyn?

Missä ovat hauskat, makeat, tyylikkäät, epämuodostumia häivyttävät tai jopa niitä pikantisti korostavat kenkäluomukset? Entä miten päättäjät saataisiin tajuamaan, että erityiskenkiä pitäisi saada teettää minimissäänkin edes arkeen, juhlaan ja ulkoiluun.

168226.jpg