Tänään sunnuntaina vietetään kansainvälistä vammaisten päivää. Suomessa Invalidiliitto haluaa kiinnittää huomiota ihmisten uskonnollisiin ja maailmankatsomuksellisiin tarpeisiin. YK:n julistamaa vammaisten päivää on vietetty vuodesta 1992.

Missä ovat Suomenliput? Oheinen pikku-uutinen löytyy YLE:n uutissivulta, muttei esimerkiksi verkko-Hesarista. Tästä närkästyneenä nostan nyt esiin aiheen, jonka sain muutama päivä sitten Isseltä.

Nimittäin. Stakesin tutkimus vammaisten heikosta työllistymisestä sivuutettiin Radio Suomen Ajantasaa lukuunottamatta samantien. Uutisissa kerrottiin pääosin vain numeroilla vammaisten heikosta työllisyysasteesta ja huonosta koulutustasosta. (1/3 on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa). Käytännössä uutisoinnilla siis vain vahvistettiin suuren yleisön mielikuvaa, että vammaiset ovat yhteiskunnalle hyödytöntä ihmisjoukkoa ja rumasti sanottuna "ei-niin-kovin-fikua" porukkaa. 

Tutkimuksesta oli kuitenkin paljon mielenkiintoisempi ennakkouutinen jo yli kuukausi sitten, jossa puhuttiin työnantajien peloista vammaisiin työntekijöihin liittyen. Sen mukaan suurin osa yrityksistä katsoo, että vammainen työntekijä vaikuttaa kielteisesti yrityskuvaan tai työyhteisöön. Yksikään toimittaja ei kuitenkaan uskaltanut aloittaa keskustelua työnantajien rasismista.

Sen sijaan, että mielipidepalstoilla olisi keskusteltu siitä, olemmeko me tosiaan kassavirran kuihduttajia ja asiakkaiden säikyttelijöitä, niin tämä puoli tutkimuksesta ohitettiin. Sen lisäksi huomio oikein käännettiin pois julkaisemalla (Hesarissa) useita kirjoituksia siitä, että maahanmuuttajilla se vasta vaikeaa onkin. Nimittäin tämä työllistyminen.

En suostu leimautumaan rasistiksi, mutta sanon nyt kuitenkin, että me vammaiset olemme aina eläneet tässä maassa. Meidän asemamme parantamiseksi ei ole toistaiseksi laitettu kuin hammastikkuja ristiin. Silti vieläkään ei uskalleta sanoa ääneen, että työttömyyden taustalla voi kenties olla enemmän työnantajien pelkoja ja vääriä ennakkoluuloja kuin vammaisten kyvyttömyyttä työntekoon. Jos ihmiselle ei koskaan anneta edes korkeakoulututkinnon jälkeen mahdollisuutta osoittaa taitojaan työelämässä, niin toki opit unohtuvat ja taidot ruostuvat. Mutta onko vika silloin munassa vai kanassa?

Lopuksi vielä Isseltä aivan mainio huomio liittyen vammaisten ohittamiseen. Kun MYK uudistus oli pahimmillaan, ihmisiä paleli tuntikausia lumihangessa, kaksi ihmistä kuoli pyörätuolien kiinnittämättäjättämiseen ja koko puhelinpalveluun ei päässyt läpi, niin mistä silloin mediassa keskusteltiin? Paviaaneista tietenkin! Ja kuten muistatte, niin ne sentään pelastettiin. Kansalaisaktivismilla.

Kun meidän juhlapäivänä ei siis edes (vielä) liputeta niin hei ystävät, vedetäänkö vaikka kroonikkoalustat salkoon?