ruskis1.jpg

En ehtinyt kesäkuun keikkoihin valmistautuessani kertoa toukokuisesta piipahduksesta Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa, kotoisammin Ruskiksen koululla. Keväällä tekemäni ensimmäinen pyörätuolihattu oli ollut lainassa leirikoulun hyväksi järjestetyssä Lentävä pyörätuoli -varainkeruutapahtumassa ja olin tarjoutunut esittelemään oppilaille 3D-kynää, jolla sen piirsin.

lenttuoli.jpg

Vierailu alkoi valoisassa kotitalousluokassa, jossa kolmen nuorukaisen porukka oli kokannut meille lounaaksi broilerpastaa ja fetasalaattia. Jälkiruuaksi he olivat paistaneet uskomattoman herkullisia, (hieman kaardemumma- tai taatelikakulta maistuvia) tattarivohveleita hillon ja kermavaahdon kera. Olisin syönyt niitä vaikka kuinka.

Huisin yllätys odotti kaapin ovessa, joka oli täynnä hauskoja valokuvia. Pyörätuolihatulle oli käynyt kuin Amelien puutarhatontulle. Se ei ollut malttanut pysytellä naulakossa vaan oli innostunut seikkailemaan oppilaiden kanssa pitkin poikin kaupunkia. Oppilaat olivat kuvanneet sitä kiipeilemässä kukkiviin kirsikkapuihin, laskemassa liukumäkeä, pienenä ja orpona terassinäyttämön lavalla, seurustelemassa suurempien kolleegoidensa kanssa koulun aulassa, paistattelemassa päivää voikukkaniityllä ja skeittailemassa asvaltilla. Pieni pyörätuolinpoikanen oli selvästikin löytänyt itselleen tehtävän, kodin ja kavereita.

kaappi2.jpg

3D kynää tulivat kokeilemaan myös monet opettajista. Juttelimme mahdollisuuksista, mitä kynä tarjoaisi Ruskiksella niin käsityön tunneilla kuin oppilaiden vapaassa käytössä esimerkiksi apuvälineiden tuunauksessa. PLA-muovista saa hetkessä luonnosteltua asusteita, koruja tai 3D runkoja askartelun tueksi. Tapaamisen aikana syntyivät mm. uudet silmälasipokat, joiden piirtäjä kertoi jekuttavansa niillä vanhempiaan väittämällä silmälasiensa sulaneen koulussa. Korjasimme myös pyörätuolinpoikasen kolhut, joita se oli saanut retkillään. Joustavan PLA:n parhaita puolia onkin juuri helppo korjattavuus. Pisara kynästä katkenneeseen paikkaan ja taas menoksi.

Pieni pyörätuolinpoikanen halusi jäädä asumaan Ruskikselle, koska siellä on niin paljon tekemistä ja kavereita. Sen suurempi serkku palasi vielä kotiin, koska sen jalostustehtävät jatkuvat kasvihuoneessa tulevien pyörätuolilajikkeiden parissa. Marita Vänskä oppilaineen jäi pitämään esikoisesta hyvää huolta ja keksimään sille lisää puuhaa.

ruskis2.jpg