Minden vinkistä huomasin, että sosiaalitoimi on taas muuttanut kuljetuspalveluohjetta. Sitä onkin tapahtunut tiuhaan viime aikoina. Ei ihme, etteivät asiakkaat, operaattori ja taksinkuljettajat ole pysyneet muutosten perässä. 27.11.2005 luvattiin, että vuonna 2006 kaikki matkat saa tilata ns. pikakyyteinä. Tietoa ei koskaan annettu uudelle operaattorille. Heidän ohjelmassaan pikamatkoja sai vuodenvaihteessa olla vain puolet. 20.1.2006 tulivat voimaan uudet ohjeet, joissa 100% pikamatkaoikeus pudotettiin takaisin 50%:iin. Asiakkaat olivat ymmärrettävästi pettyneitä. 100% pikamatkasääntö oli nimenomaan meille aktiivisille vammaisille elämänlaadullisesti tärkeä uudistus, jota ei lupauksista huolimatta sitten toteutettukaan.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kuljetuspalveluohjetta on nyt taas muokattu tuosta 20.1.2006 annetusta. Se löytyy sosiaalitoimen sivuilta. Jostain syystä sitä ei ole päivätty, mikä tulee varmasti aiheuttamaan ongelmia ristiriitatilanteissa. Uusia ohjeita ei myöskään ole vielä lähetetty asiakkaille. Toivottavasti se tulee pian myös pistekirjoituksella ja kasetilla kaikille tarvitseville.

 

Ohjeisiin on kuitenkin vihdoin saatu muutos, joka on hiertänyt käyttäjiä kaksi vuotta. Aikaisemmissa säännöissä vammainen ei saanut toimia toisen vammaisen saattajana. Käytännössä vammaisen ihmisen vammaton puoliso sai mennä kumppaninsa kanssa kauppaan ja matkustaa ilmaiseksi samassa taksissa, mutta kahden vammaisen talouksissa molemmilta otettiin matkaoikeus. Eli esim. kyynersauvoilla liikkuva ei muka voinut toimia näkövammaisen saattajana ja kauppa-apuna. Tätä pidettiin yleisesti kohtuuttomana sääntönä. Vammaisia pariskuntia kun on paljon.

 

Naureskelimmekin joskus vammaisjärjestöjen tilaisuuksissa, että kun tapaa kiinnostavan ihmisen, niin pitää muistaa kysyä, ettei hänellä vain ole kaupunkikorttia. Muuten seurustelu tulee liian kalliiksi. Jos vammainen mies vanhan systeemin aikaan haki minut elokuviin, jouduin luopumaan yhdestä sen kuukauden matkaoikeudesta, vaikka matka maksettiin miehen kortilta. Vastaavasti terveiden leffakutsut eivät maksaneet minulle mitään.

 

Aiempi sääntö oli perustuslain vastainen, mutta jostain syystä sen poistamiseen meni kaksi vuotta. Perustuslain 6§:ssä sanotaan, ettei ketään saa syrjiä vamman, iän, sukupuolen tai ihonvärin vuoksi. Se, ettei vammainen kelvannut toisen vammaisen saattajaksi oli kaikkien mielestä ilmiselvää syrjintää. Nyt uudistetuissa säännöissä onneksi lukee: "Teillä on oikeus yhteen maksuttomaan saattajaan. Vaikka saattajallanne olisi kaupunkikortti, siitä ei veloiteta matkaa." Aamen ja Hallelujah!

 

Ehdin itse laittaa asiasta kysymyksen tasa-arvoasiain valtuutetulle, mutta ilokseni sain tänään lähettää toimistoon viestin, että ongelma on korjattu. Kunhan asia saadaan vielä kaikille kuljetuspalveluasiakkaille tiedoksi, niin tätä voi jo juhlia. Eläköön tasa-arvo ja oikeusvaltio!