Kuten moni on jo kommentoinut, fyysinen saavutettavuus toteutui asuntomessuilla kehnosti. Siksi on huijausta puhua esteettömyydestä erityisenä messuteemana. Moni ilman keppejäkin liikkunut vieras huokaili, ettei jaksa käydä katsomassa asuntojen yläkertoja kun kaikkialla on kapeita ja ruuhkaisia portaita.

Kun portaiden kiipeily väsytti monet vammattomatkin jo muutamassa tunnissa niin mietin, miten käy tuleville asukkaille, joiden kylppärit ovat neljännessä kerroksessa, keittiö toisessa, olohuone kolmannessa ja makuuhuoneet alhaalla? Tuleeko lapsista aamusuihkua karttavia Jörö-Jukkia?

Invaliidiliiton esteettömyysneuvonnan osastolta sain luettelon, johon oli merkitty kohteiden saavutettavuus. Jostain syystä tietopakettia ei jaettu huonojalkaisille jo portilla, mutta muuten se oli hyvin tehty ja varsin informatiivinen. Kiitos siitä Kynnyksen aktivisteille.

Taloudellisen saavutettavuuden huomioimisesta annan asuntomessuorganisaatiolle kuitenkin täydet pisteet. Monet tapahtumathan ovat kansaneläkkeellä kituuttaville liian kalliita kun vammaiset joutuvat toistaiseksi lähes kaikkialla maksamaan myös avustajansa kulut. Vaikka esimerkiksi Kulttuuria kaikille -työryhmä on pitänyt asiaa aktiivisesti esillä. Siksi meitä näkyy niin vähän jopa fyysisesti esteettömissä teattereissa ja konserttisaleissa.

Invapysäköinti oli järjestetty optimaalisesti mahdollisimman lähelle pääporttia ja se oli lätkän haltijoille maksuton toisin kuin muu parkkialue. (Invalätkähän vapauttaa pysäköintimaksuista koko EU:n alueella.) Sisäänpääsylippujen hinnat oli porrastettu suositusten mukaisesti ja invalidilippu maksoi 12e normaalin 15e sijaan. Tämän lisäksi avustajat pääsivät messuille ilmaiseksi. Se oli reilua kun alkaa laskea, kuinka moneen asuntoon vammainen loppupeleissä pääsi sisälle :-).